Workshop met TeRRy Real

WAT MANNEN NODIG HEBBEN

Mannelijkheid herdefinieren in een postpatriarchale relatietherapie.

14-15 november 2019

Terry Real.jpeg
 
 
teddy real
 

PRAKTISCH

De voertaal voor deze workshop is Engels.
14-15 november 2019

9.30 tot 16.30 uur

TPC Antwerpen Wilrijk

Prijs: € 350 

Accreditatie door NVRG met 10 punten.

 
 
 

Terry Real is een Amerikaanse gezinstherapeut, auteur en opleider. Hij is vooral bekend voor zijn baanbrekend werk in verband met mannen en mannelijke psychologie en in verband met gender en koppels. Hij wordt dikwijls gevraagd als relatie expert in Amerikaanse TV programma’s en geciteerd in de schrijvende pers. 

Hij leidt ‘The Relational Life Institute” in Arlington, Massachusetts, en stelt zich tot doel om vrouwen te helpen om hun stem te heroveren en mannen om hun harten te openen. 

Het instituut biedt programma’s aan voor therapeuten en voor koppels in de VS en Canada. 

Zijn eerste boek uit 1997  ‘I Don’t Want To Talk About It” is het eerste boek dat verscheen over mannen en (verborgen) depressie. Vele mannen zijn vervreemd van hun eigen emoties en dat maakt intimiteit met hun partner onmogelijk. 

Daarover gaat dan ook zijn volgende boek ‘How Can I Get Through To You?’, een onderzoek naar de rol van het patriarchaat in relaties en het meest recente ‘ The New Rules of Marriage: What You Need To Know To Make Love Work’, een praktische gids voor koppels en relatietherapeuten. 

 

In deze video vertelt hij zelf over de essentie van zijn benadering.

 
 

Hier een casusbeschrijving

Hij houdt een sterk pleidooi om in relatietherapie de zogenaamde therapeutische neutraliteit te verlaten en partijdig te zijn met vrouwen, waar zij vragen naar meer intimiteit en gelijkwaardigheid: Ik ben zeer dikwijls getuige in mijn praktijk van traditionele hetero relaties, waar de vrouw een diepere empatische connectie voelt met de gekwetste jongen binnenin de man dan dat die man zelf voelt. Ze denkt dat als zij maar genoeg van die jongen houdt, hij kan geheeld worden en alles in orde zal komen. Het is een intrinsiek deel van een machtsrelatie dat de ondergeschikte hyperempathie ontwikkelt voor de machthebber en hypo empathie voor zichzelf. Ik noem dit empatische omkering en het is onze job als klinici om dat weer terug om te keren, zodat de machtige wordt aansprakelijk gesteld en de ondergeschikte medeleven krijgt, in de eerste plaats  van zichzelf. Deze patriarchale dynamiek in een koppel staat echte intimiteit in de weg en ik denk dat het buitengewone klinische voordelen heeft om deze dynamiek te kennen en ermee te kunnen werken.

In deze workshop kan je ontdekken:

  • Hoe je een alliantie kan aangaan met het beste deel van de man, zijn functionele volwassene.

  • Hoe je oordeelkundige zelfonthulling kunt gebruiken om zijn schaamte te verminderen, terwijl je ook de confrontatie aangaat met zijn destructief gedrag. 

  • Hoe je het begrijpen van de huidige herleving van het patriarchaat kan verbinden met een uitnodiging om dat te verlaten en passionele verbindingen met onszelf en anderen na te streven.

  • Hoe we mannelijke cliënten kunnen uitnodigen tot een therapeutisch betekenisvolle deconstructie en herdefinitie van wat het betekent om een man te zijn. 

  • De verschillen leren tussen schaamte en grandiositeit en hoe deze best te behandelen. 

  • De verschillen tussen openlijke en verborgen depressie en hoe beide behandelen.